ieskats par gupijām

atkal manā dzīvē ir ienākušas rūpes un prieks par gupijām (dažviet sauktām par gūpijām) :D pašlaik akvārijā ir 5 :)

Gupijas pieder pie Poeciliidae dzimtas.

Izcelsme vieta: Dienvidamerika un Centrālamerika.

Zivs garums: – 4-6 cm.

Dzīves ilgums: 2-4 gadi (tēviņiem 2,5 līdz 3 gadi, mātītēm 3,5 līdz 4 gadi). Vairoties tās pārtrauc 2,5 līdz 3 gadu vecumā, savukārt dzimumgatavību sasniedz 3 līdz 5 mēnešu vecumā.

Ūdens: temperatūra 24-26 grādi. Nepieciešama filtrācija, aerācija, regulāra ūdens maiņa. Lai izaudzētu skaistus tēviņus, jārēķinās, ka vienam īpatnim ir vajadzīgs 1 l ūdens, savukārt mātītēm, lai viņas varētu radīt spēcīgus un krāšņus pēcnācējus, uz vienu nepieciešams vismaz 2 l ūdens.

Barība: sausa, saldēta un dzīva, papildus jādod augu barība, piemēram, spirulīnas tabletes. Tās diennaktī apēd 5% no sava svara. Tas nozīmē, ja akvārijā ir 20 pieaugušu zivju, tad tās var apēst tik, cik sver viena pieaugusi zivs. Mazuļiem nepieciešams vairāk barības.

Apgaismojums: Nepieciešams padomāt arī par apgaismojumu. Tam ir jābūt pietiekamam.

Nārstošana: Jāatceras, ka gupijas ir kanibāli. Viņas labprāt ķer tikko izšķīlušās mazās zivtiņas un seko tām. Pēkšķi resna mātīte ir kļuvusi tieva, tā tikko ir iznārstojusi, bet akvārijā mazuļu nav. Tos ir apēdušas pieaugušās zivis. Tāpēc dažas dienas pirms nārsta ieteicams mātīti ievietot nelielā nārsta akvārijā, kurā ir daudz ūdensaugu. Tajos tikko piedzimušas zivtiņas var paslēpties. Gupijas nārsto katru mēnesi un ir dzīvdzemdētājas (var sadzīvot ar šķēpnešiem, molinēzijām, pecīlijām un citām miermīlīgām zivtiņām). Atkarībā no ūdens temperatūras pirms nārsta cikls ilgst 20 līdz 40 dienas. Ja temperatūra augsta, šis cikls ir mazāks, savukārt zemā temperatūrā tas var būt ilgāks. Vienīgā pazīme ir tā, ka mātītei ir liels vēders, it sevišķi pie anālās spuras, tas ir kļuvis tumšāks. Caur mātītes vēderu spīd mazuļu acis.

Mājoklis: Var dzīvot diezgan nelielos akvārijos, taču tajos ieteicams stādīt augus, kas kalpo gan kā patvērums šīm mazajām zivtiņām, gan kā barība. Piemēram, daudzkrāsainās gūpijas ļoti koši izceļas uz zaļumu fona un akvārijs iegūst patiesi māksas darba vērtību.

Info no Dinozoo. Vairāk.

Attēlā (i-neta) augšpusē redzams tēviņš un lejā mātīte.

guppy3

 

~ by agime on November 9, 2009.

2 Responses to “ieskats par gupijām”

  1. […] 8) Par gupijām; […]

  2. […] 8) Par gupijām; […]

Leave a comment